Welkom bij de Reumapatiëntenvereniging
        Zoetermeer e.o. in liquidatie

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png

In de Algemene Vergadering van 30 juni 2022 is besloten de vereniging te ontbinden (opheffen).
Als vereffenaars zijn benoemd Pie Hellwig (voormailg secretaris/voorzitter) en Babs van der Geest (voormalig Penningmeester).

Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.
in LiquidatieVerslag voorlichtingsmiddag langer vitaal blijven

23 november 2015, Wijkcentrum de Oosterpoort

Bij binnenkomst worden we ontvangen met koffie of thee.
Pie opent de bijeenkomst en heet ons allemaal welkom.
Dan geeft hij het woord aan Mw. Jantine van Hoogstraten van Remedica, het bureau Groepsvoorlichting voor 50+.

Aan de hand van een videopresentatie vertelt ze wat wij kunnen doen om zo lang mogelijk de kwaliteit van ons leven goed te houden.

Onder de titel “Ons brein in beweging” bespreekt ze met ons een aantal kwalen en ongemakken en wat we er aan kunnen doen om niet in een sociaal isolement te raken. Zoals: ongewild urineverlies, te hoog cholesterol, artrose, haar- en huidverzorging, manieren van rouwverwerking.

Als eerste komt incontinentie aan bod. Er zijn meer types en diverse oorzaken. Niet alleen vrouwen hebben daar last van, maar ook mannen. Hoewel we geneigd zijn, om dan maar minder water te gaan drinken, is dat niet goed, omdat water nodig is om de afvalstoffen uit ons lichaam af te voeren. Ongeveer 1,5 liter water is per dag nodig.
Voor urineverlies zijn speciale verbandjes en broekjes te krijgen met een binnenlaag die beter absorbeert dan maandverband.

Er is hierover veel informatie te krijgen via diverse instellingen.

Ook ons eetpatroon en “de schijf van vijf” komt aan de orde. Een gezond hart en goede bloedvaten. Veel in beweging blijven zorgt niet alleen voor een gezond hart maar ook voor gezondere hersenen. Te veel suiker en verkeerde vetten zijn de boosdoeners.

Er zijn 2 soorten vetten: HDL, dit zijn de goede onverzadigde vetten en plantensterole. Zij breken de verzadigde vetten af. LDL, dit zijn de slechte, verzadigde vetten, die hart en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Het gebruik van Becel Pro-actif wordt extra aanbevolen. (Daardoor krijgen wij, toehoorders, een beetje het gevoel dat sommige bedrijven aan deze voorlichting ‘meewerken’).

In de pauze kunnen we een elektrische fiets bekijken en uit proberen. Zover ik weet heeft niemand dat gedaan. Mogelijk ook omdat er nogal wat ongelukken met hoofdletsel bij ouderen mee gebeuren. Zo wil men helmen verplichten.

We kregen ook een korte uitleg wat artrose was en over de werking van Voltaren Emulgel bij gewrichtspijn en ontsteking.

Als laatste was de huid- en haarverzorging aan de beurt. Ook ons uiterlijk draagt bij aan ons goede gevoel.  De huid is ons grootste orgaan. Het regelt onze temperatuur en het is de spiegel van onze gezondheid. Op oudere leeftijd krijgen we rimpels. Maar ook veel lachen geeft rimpels. Door hormonale verandering zijn vrouwen gevoeliger voor pigmentvlekken.

De UV-stralen van de zon, maar ook uitlaatgassen en stof geven verslapping en een grauwe kleur. Hydrateren dus: water drinken, 1,5 l, reinigen en voeden.

Ook het haar verandert.  De melanine (pigment) verdwijnt en het haar wordt grijs. Zonlicht en chloorwater zijn slecht voor het haar. Er zijn goede producten te krijgen om het haar zelf, of door de kapper te verzorgen.

Als afsluiting stelde Mw. Hoogstraten nog een paar vragen over de onderwerpen, en kregen de winaars een cadeautje.

Bij het naar huis gaan kregen we allemaal een tas met informatie over een aantal besproken producten en een paar kortingsbonnen.

Of de titel: “ons brein in beweging”  helemaal de voorlichting dekt; hebben we onze twijfels over. We hebben er in ieder geval weer wat van opgestoken.

Pie bedankte mw. Hoogstraten en wenst iedereen wel thuis.   

  Ivonne de Wit, Verslaggeefster

 

              TOP