Welkom bij de Reumapatiëntenvereniging
        Zoetermeer e.o. in liquidatie

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png

In de Algemene Vergadering van 30 juni 2022 is besloten de vereniging te ontbinden (opheffen).
Als vereffenaars zijn benoemd Pie Hellwig (voormailg secretaris/voorzitter) en Babs van der Geest (voormalig Penningmeester).

Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.
in LiquidatieBoek over ReumatoÔde Artritis boordevol handige tips

levenmetRA.jpg

Een reumatoloog en twee reumaconsulenten van het Erasmus MC hebben een begrijpelijk en inzichtelijk boek geschreven over leven met reumatoïde artritis (RA), een van de meest voorkomende vormen van reuma.

Reumatoïde artritis is een auto-immuun ziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen de gewrichten en daar ontstekingen veroorzaakt. Per jaar wordt bij 16.000 mensen reumatoïde artritis vastgesteld.

Het boek is geschreven door reumaconsulenten Annemarie de Vroed en Hetty Wintjes en reumatoloog en klinisch epidemioloog Mieke Hazes. Het biedt patiënten, maar ook professionals als huisartsen en bedrijfsartsen, een verhelderend inzicht in de ziekte en de consequenties waarmee de patiënt te maken krijgt.

Uniek aan dit boek is de ruime aandacht die wordt geschonken aan RA in combinatie met zwangerschap, geboorte en de zorg voor baby’s en kleine kinderen. Ofschoon de ziekte bij veel patiënten tussen het veertigste en zestigste levensjaar wordt vastgesteld, kunnen zeker ook jongere mensen ermee te maken krijgen in hun vruchtbare periode.

Eén mogelijke ongerustheid kunnen de auteurs alvast wegnemen bij deze groep: het hebben van reuma staat het krijgen van kinderen meestal niet in de weg. Als de ziekte rustig is, heeft RA geen gevolgen voor de vruchtbaarheid en bij ruim de helft van de RA-patiëntes wordt een spontane verbetering van de reuma gezien als ze zwanger zijn. En hoewel RA in sommige families wat vaker voorkomt, is er geen duidelijke erfelijke factor in het spel.

Daar staat tegenover dat vaak zo’n zes weken na de bevalling een opvlamming van de ziekte optreedt. Daarom is het van belang dat vrouwen met RA tijdens deze periode goed worden begeleid door zowel de gynaecoloog als de reumatoloog, schrijven de auteurs. Goede instelling van de medicatie voor, tijdens en na de zwangerschap is van groot belang.

De schrijvers bieden de lezer veel nuttige informatie over medicatie tijdens de zwangerschap –in het Erasmus MC wordt daar veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan- en over de verzorging van baby’s en dreumesen. Zo zijn er handige tips over tillen en de aanschaf van kleertjes en kinderwagens die overigens ook voor moeders zónder RA handig zijn.

Het boek ‘Leven met Reumatoïde Artritis’ is uitgegeven door Bohn Stafleu en van Loghum. Het kost 22,50 euro.

bron: www.zorgkrant.nl

              TOP