Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Dit zijn vaak de eerste symptomen van reuma

Veel mensen denken dat alleen ouderen reuma krijgen, maar de meeste mensen met reumatische aandoeningen zijn jonger dan 65 jaar. Wat zijn de eerste symptomen of signalen die wijzen op reuma?

Er bestaan meer dan honderd aandoeningen die vallen onder de verzamelnaam reuma, die allemaal iets te maken hebben met je 'bewegingsapparaat'. Daardoor zijn de symptomen van reuma uiteenlopend, maar toch zijn de eerste

signalen van een reumatische aandoening vaak vergelijkbaar.Reuma
Reuma is dus een verzamelnaam voor verschillende chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en spieren. Als je al langere tijd pijn of stijfheid in bepaalde gewrichten of spieren hebt, of last hebt van gezwollen gewrichten, dan kan dit wijzen op een vorm van reuma. Reuma komt relatief veel voor: ongeveer één op de negen Nederlanders heeft er last van. Dat betekent dat er in totaal dus ongeveer 2 miljoen mensen dagelijks leven met de symptomen en beperkingen die reuma met zich meebrengt.

Eerste symptomen reuma
De verschillende reumatische aandoeningen hebben allemaal andere oorzaken en symptomen. Toch zijn er wel wat overeenkomende symptomen, die de eerste signalen van je lichaam kunnen zijn dat je reuma hebt. Het gaat om de volgende klachten:

  • Je hebt al enkele weken pijn in spieren of gewrichten, zonder dat dit een duidelijke aanleiding heeft.
  • Je hebt één of meerdere gewrichten die mogelijk ontstoken is/zijn. Dit merk je aan dat deze pijnlijk, dik en/of warm zijn.
  • Als je een tijdje gezeten of gelegen hebt en weer beweegt, heb je last van pijn en/of stijfheid.

Hoe eerder, hoe beter
Heb je één van bovenstaande klachten? Dan is het verstandig om een afspraak met je huisarts te maken, zéker als je gewrichten dik zijn en warm aanvoelen. Hoewel deze symptomen ook op iets anders kunnen wijzen, geldt bij reuma zeker: hoe eerder je de diagnose krijgt, hoe beter. Door snel te beginnen met behandeling kan de schade aan je gewrichten beperkt blijven. Dit is vooral bij reumatoïde artritis belangrijk, een reumatische aandoening die wordt gekenmerkt door chronische gewrichtsontstekingen. Op den duur kunnen je gewrichten beschadigen. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Onderzoeken
Om de oorzaak van pijn en stijfheid in je gewrichten te achterhalen kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Er bestaan hier verschillende vormen van. Zo kan met een bloedonderzoek worden vastgesteld of je bijvoorbeeld ontstekingen in je lichaam hebt, en kunnen röntgenfoto's aantonen of er sprake is van botontkalking. Bij andere vormen van reuma kan urineonderzoek ingezet worden, onder andere om aan te tonen of er sprake is van jicht. Wanneer je de diagnose reuma krijgt, word je soms doorgestuurd naar een reumatoloog. Dat is een specialist die alles weet over reumatische aandoeningen en behandelingen kan voorstellen.

Medicijnen bij reuma
Want hoewel reumatische aandoeningen helaas nog niet te genezen zijn, zijn er wel verschillende behandelingen mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld medicijnen die de ontstekingen remmen of pijnklachten verminderen (of die beide effecten hebben). Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen, waardoor chronische niet-behandelbare klachten vaak voorkomen kunnen worden. Ook kunnen verschillende soorten therapie voorgeschreven worden, bijvoorbeeld ergotherapie of fysiotherapie. Welke behandeling past bij jouw symptomen, hangt af van welke vorm van reuma je hebt.

Omgaan met symptomen reuma
Soms kan het moeilijk zijn om te accepteren dat je een reumatische aandoening hebt, maar toch is het belangrijk om – waar het kan – zelf het leven met reuma gemakkelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende trainingen volgen om te leren omgaan met de symptomen die bij reuma horen, zoals pijn en vermoeidheid. Ook regelmatig blijven bewegen, al dan niet onder begeleiding van een fysiotherapeut, kan een positieve invloed hebben op reuma.


Bron: Margriet

Meer nieuws                   TOP