Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Last van je stoel of je rug?

De 7 basisvoorwaarden voor ergonomisch zitten

ergonomischzitten.jpg

Hoeveel uur per dag zit je achter een beeldscherm, in de auto of voor de televisie? Sta je dan stil bij hoe je zit? Vaak niet. Totdat rugklachten ontstaan.
Zitten is de meest belastende houding voor je rug. Bij langdurig zitten kantelt je bekken naar achteren en heeft je onderrug de neiging om in te zakken. Hierdoor wordt je rug zwaar belast. Goed zitten is van belang voor het lichaam, maar hoe zit je dan goed? En hoe helpt je stoel daarbij?

Rugklachten
Rechtop zitten is het beste voor ons gestel. Maar als de maatvoering van een stoel niet goed is, zak je automatisch onderuit. De tussenwervels in je wervelkolom worden op deze manier overbelast omdat je bekken niet goed staan. Het resulteert in rugklachten met bijvoorbeeld een hernia tot gevolg.

7 basisvoorwaarden voor ergonomisch zitten
Hoe kan een stoel voorkomen dat je rugklachten krijgt? Onderstaande zeven basisvoorwaarden zorgen ervoor dat een stoel optimale ondersteuning biedt precies waar je lichaam het nodig heeft. Lekker zitten wordt hierdoor ook gezond zitten.

De zeven basisvoorwaarden voor ergonomisch zitten zijn:
1. Nekwervel ondersteuning
2. Ruggenwervel ondersteuning
3. Juiste armleggerhoogte
4. Lendenondersteuning
5. Juiste zithoek
6. Ideale zitdiepte
7. Ideale zithoogte
Niemand is gelijk. Verschil in lengte, gewicht en lichaamsbouw bepalen welke stoel het beste bij je past. Door onder meer zithoogte, zitdiepte, rug- en armhoogte op maat in te stellen, kan je lichaam optimaal ontspannen. Een stoel op maat is een begin naar een leven zonder rugpijn.

Tips voor goed zitten
Maar let op! In een goede stoel kun je nog heel verkeerd zitten. Met onderstaande tips zit je altijd goed.
1.    Zorg ervoor dat beide voeten op de grond rusten.
2.    Je knieën maken een hoek van 90 graden. Ontspan je benen.
3.    Hou je schouders laag en ondersteun je armen op een armleuning. Zo kunnen je schouders ook goed ontspannen.
4.    Hou je rug recht. Zit je lang? Zorg voor ondersteuning in de onderrug, want niemand houdt lang rechtop zitten vol zonder af en toe in te zakken.
5.    Let op de houding van je hoofd. Hou je hoofd rechtop en niet te veel voorover.
Goed zitten is best moeilijk maar met de juiste stoel maak je het jezelf een stuk makkelijker. Stel je stoel daarom altijd in op jouw wensen en behoeften en houd bij je aankoop van een nieuwe bank of stoel altijd rekening met je persoonlijke kenmerken zoals been- en armlengte.  
Een verkeerde zithouding is een belangrijke oorzaak van rugklachten. Bijna 90% van de Nederlanders zit vaak verkeerd. Dat heeft vooral te maken met een stoel die niet de juiste ondersteuning biedt. De 7 voorwaarden voor gezond zitten zorgen ervoor dat je stoel optimale ondersteuning biedt precies waar je lichaam het nodig heeft. Lekker zitten wordt hierdoor ook gezond zitten.

 

Bron: gezondheidsnet

 

Meer nieuws                   TOP