Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Kraakbeen uit bioprinter

Bij de vakgroep Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar de mogelijkheid kraakbeen na te maken met behulp van een printer die biologisch materiaal kan afdrukken. "Kraakbeen bestaat uit laagjes", vertelt arts en promovendus drs. Jetze Visser. "Met de bioprinter kunnen we deze structuur namaken. We kunnen met de printer precies de vorm en inhoud van een implantaat bepalen. Zelfs een laagje bot printen is mogelijk."
Tot nu toe werden de implantaten gevormd door kraakbeencellen en een gel op waterbasis. Die gel biedt de cellen de omgeving die ze nodig hebben om in te groeien. Maar de stevigheid hiervan laat te wensen over.
Visser maakt nu implantaten waarin rasters van biologisch afbreekbaar plastic zijn verwerkt. "Het is eigenlijk dezelfde constructie als gewapend beton. Tussen het raster van het biologische plastic zit de gel met de cellen. Na een aantal maanden zijn de cellen uitgegroeid tot weefsel en maken ze hun eigen structuur. De stevigheid die het plastic geeft, neemt het weefsel over. Het plastic is na een jaar opgelost."
De kraakbeenimplantaten waaraan de vakgroep werkt, zijn nu nog
maximaal twee centimeter groot. Bij reumapatiënten is het vaak nodig het hele gewricht te vervangen. Hiervoor zijn grotere implantaten nodig. Visser verwacht dat dat op termijn ook mogelijk is.

Bron: RondReuma

 

Meer nieuws                   TOP