Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Klant moet bij apotheek wellicht contant betalen

Klanten dreigen met ingang van het nieuwe jaar weer contant te moeten afrekenen bij de apotheek, omdat de onderhandelingen tussen apothekers en zorgverzekeraars zijn vastgelopen. Dat stelt de Associatie van Keten-apotheken in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Negen van de tien apothekers weigeren volgens de associatie tot dusver het contract met zorgverzekeraars te tekenen. Dat contract zal volgens hen leiden tot verdergaande bezuinigingen op personeel, slechtere openingstijden en minder maatregelen voor het verbetering van veiligheid.

Nachtdiensten
Volgens apothekersorganisatie KNMP staat in elk geval het voortbestaan van dienstapotheken (met avond- en nachtdiensten) op het spel. De voorgestelde vergoeding voor deze relatief dure apotheken is volgens de organisatie ontoereikend om de kosten te dekken. Per 1 januari dreigen patiënten hierdoor in avond- en nachtdiensten voor acute farmaceutische zorg contant te moeten gaan afrekenen, aldus de KNMP in een eigen brief aan de minister.

Directe sluiting dreigt onder meer voor de Dienstapotheek Zoetermeer. Die kan volgens beheerder Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer niet meer kostendekkend werken bij de voorgestelde tarieven. De stichting heeft de contracten met verzekeraars opgezegd en verklaart zich voor te bereiden op sluiting. Als dat doorgaat, moeten inwoners van Zoetermeer voor hun acute geneesmiddelen 's nachts voortaan naar Den Haag.

De onderhandelingen tussen verzekeraars en apothekers verlopen moeizaam omdat volgens de organisaties de helft van de apothekers dit jaar verlies zal lijden. De inkomsten van de apothekers zijn sinds 2008 gedaald en daar kwam dit jaar het effect bij van geliberaliseerde prijzen en tarieven.

Huisvesting
'Veel apothekers hebben relatief hoge kosten voor huisvesting en personeel. Er moet eigenlijk bezuinigd worden, maar ondertussen neemt de hoeveelheid werk juist toe', zegt directeur Sjoerd Veenstra van de Associatie van Ketenapotheken.

Volgens Veenstra voeren de zorgverzekeraars scherpe onderhandelingen omdat ze zorgpremie dit jaar niet hebben verhoogd, maar passen de apothekers ervoor die rekening te betalen.

'Ons enige machtsmiddel is om de contracten niet te tekenen. Het gevolg daarvan is dat patiënten en consumenten hun geneesmiddelen weer contant moeten afrekenen. Niemand wil dat. Het kan in het uiterste geval betekenen dat mensen hun medicijnen niet kunnen krijgen, omdat er onvoldoende geld op hun rekening staat.'

Druk
Met de acties verhogen de organisaties de druk op de Tweede Kamer om de apothekers tegemoet te komen. Vandaag vergadert een Kamercommissie over het geneesmiddelenbeleid.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland blijkt over het algemeen dat 'de soep niet zo heet wordt gegeten'. Dat de inkomsten van apothekers dalen, staat volgens de verzekeraars niet vast. 'Wij hebben er geen inzicht in, maar zien wel dat er de afgelopen jaren steeds apotheken zijn bij gekomen.'

Vorig jaar is 93 procent van de apothekers gecontracteerd, zegt de woordvoerder. 'Het resultaat van onderhandelingen kan zijn dat sommige apotheken verdwijnen in regio's waar er veel zijn.'

bron:volkskrant.nl

              TOP