Welkom bij de Reumapatiëntenvereniging
        Zoetermeer e.o. in liquidatie

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png

In de Algemene Vergadering van 30 juni 2022 is besloten de vereniging te ontbinden (opheffen).
Als vereffenaars zijn benoemd Pie Hellwig (voormailg secretaris/voorzitter) en Babs van der Geest (voormalig Penningmeester).

Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.
in LiquidatieVerslag Avondbijeenkomst Valpreventie

Donderdag 10 september heeft Marian van Veen-Beiler voor onze vereniging een avond gegeven over valpreventie. Dit staat momenteel volop in de belangstelling; zoals u in het reclamespotje van Sjoukje Dijkstra, onze voormalig kampioene kunstschaatsen, op de TV kunt zien. De meer dan een miljoen valincidenten van 65-plusser per jaar,  staat op de derde plaats als belangrijke oorzaak van letsel en ongezonde levensjaren bij ouderen.

Zo’n 89.000 55+senioren komen voor valletsel bij spoedeisende hulp van het ziekenhuis en een groot deel daarvan heeft medische behandeling nodig. Een derde rapporteert afname van lichamelijke functies. Heel vaak zijn dat heupfracturen (1500 ouderen). ¼ overlijdt binnen een jaar en ¼ is blijvend invalide. Aan de hand van een PowerPoint-presentatie laat mw. Van Veen ons zien hoe, in de loop der jaren, het kraakbeen verdwijnt en de botten ontkalken en broos worden. Samen met de aanwezigen bespreek ze wat eraan gedaan kan worden om een zo goed mogelijke lichamelijke conditie op te bouwen en te behouden. Sporten, fietsen, wandelen, zwemmen, maar ook huishoudelijke activiteiten afwisselen met periodes van rust. Ook spierfuncties- en balanstraining (eventueel met hulpmiddelen om je aan vast te houden). Belangrijk is je eigen grenzen te leren kennen en activiteiten te verrichten die men aankan.

Vooral bewegen, bijvoorbeeld zittend op een stoel is al een heel goede training voor de spieren en het versterken van de botten. Door het voorzichtig op te bouwen kunnen we oefenen om telkens beetje onze grenzen te verleggen.

Veel ongelukken in huis worden veroorzaakt doordat de omgeving onveilig is; zoals snoeren vloerkleedjes en donkere (slaap)kamers. Kleine lichtjes bijv. onder het bed helpen al om je ’s nachts te oriënteren.

Mevrouw van Veen sloot de avond ludiek, door ons te laten zien hoe gevaarlijk het is een stoel als klimtoestel te gebruiken om naar iets hoogs midden in de kamer te reiken.

De secretaris bedankte voor deze avond, die helaas buiten een aantal bestuursleden wel heel erg slecht bezocht was.    

Ivonne de Wit, Verslaggeefster

 

              TOP