Welkom bij de Reumapatiëntenvereniging
        Zoetermeer e.o. in liquidatie

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png

In de Algemene Vergadering van 30 juni 2022 is besloten de vereniging te ontbinden (opheffen).
Als vereffenaars zijn benoemd Pie Hellwig (voormailg secretaris/voorzitter) en Babs van der Geest (voormalig Penningmeester).

Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.
in LiquidatieInformatiebijeenkomst Tai Chi Tao
op donderdag 31 januari 2008

Mogelijk was het slechte weer er debet aan. Helaas hebben veel mensen die zich hadden opgegeven, maar ook voornamelijk onze leden verstek laten gaan. Jammer! Want mevrouw Hetty de Graaf heeft, met behulp van lichtbeelden, op een heel prettige en rustgevende manier ons iets verteld over de, op de filosofie van Yin en Yang gebaseerde, Chinese bewegingsleer.
In de Chinese geneeskunde wordt gewerkt met vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal, die allemaal in relatie staan met o.a. bepaalde organen, zintuigen, emoties, smaken en seizoenen. Bij een goede gezondheid zijn die elementen zo goed mogelijk in balans.

Volgens de Chinese geneeswijze heeft bijvoorbeeld Reuma te maken met een verstoring van de nieren, lever, bloed- en energiecirculatie. Daardoor worden de afvalstoffen niet meer afgevoerd en ontstaat er verzuring van spieren, stijfheid en pijn.

Reuma is een Yin ziekte. De winter is een Yin seizoen in tegenstelling tot de zomer (Yang). Ook voedingsproducten en kruiden hebben een Yin of Yang waarde. Om alles weer in balans te krijgen, zullen we dus in dit geval Yang moeten toevoegen.

Na de lezing heeft mevrouw de Graaf ons, deels zittend en met wie dat konden deels staand een paar zachte en vriendelijke oefeningen laten doen. Waarbij ze ons leerde in onszelf te keren en ons bewust te worden van wat wij voelden. O.a. met onze ademhaling of energiestromen in ons lichaam. Als afsluiting van de avond heeft ze nog een video vertoond, waarop ze bij de vloedlijn op het strand, met rustige achtergrondmuziek oefeningen liet zien, gebaseerd op de vijf elementen. Daarna konden we nog vragen stellen en hebben we gesproken over de mogelijkheid voor reumapatiŽnten om in bijvoorbeeld groepsverband aangepaste oefeningen te doen. Na afloop bedankte Henny haar met een prachtig bloemstuk en wenste iedereen wel thuis.

Verslaggeefster Ivonne de Wit

website Hetty de Graaf

foto's

              TOP