Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


ReumapatiŽntenvereniging viert vijfde lustrum

Het bestuur van de Reumavereniging, vlnr. Ton de Bruijn, Ingrid Bragonje,  Pie Hellwig,Babs van der Geest en Henny Souer

ZOETERMEER - ReumapatiŽntenvereniging Zoetermeer e.o. vierde onlangs het 25 jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan ontving de vereniging een oorkonde van de Reumabond. 

De vereniging is opgericht op 7 mei 1982 met ongeveer 30 leden. Dat aantal is inmiddels gegroeid naar 300 Volgens voorzitter Henny Souer ontstond de vereniging omdat het voor veel mensen met een reumatische aandoening moeilijk was, "en nog steeds is", om de weg te vinden in de doolhof van gezondheidsland. "Men verwachtte dat je als groep meer kunt bereiken dan als persoon. Samen sta je immers sterker." 

Ook het onderlinge contact is belangrijk. Souer: "ReumapatiŽnten lopende kans door hun beperkingen of door onbegrip zich te isoleren of door anderen geisoleerd te worden. Contact met lotgenoten, die aan een half woord genoeg hebben, is dan van groot belang. Het komt namelijk nog al eens voor dat hulpverleners en/of professionals de neiging hebben om zaken voor je te beslissen, omdat zij menen te weten wat goed voor je is. Een patiŽntenvereniging kan haar stem laten horen en haar partij daarin meespelen." 

In de afgelopen 25 jaar is veel veranderd. "De kwaliteit van informatie over reuma wordt steeds beter en ook steeds meer toegankelijk."  

Volksziekte

Reuma komt veel voor. Eťn op de vijf Nederlanders ouder dan 20 jaar heeft een vorm van reuma: dat zijn 2,3 miljoen mensen. Souer: "Eťn op de zeven Nederlanders heeft artrose dat zijn 1,8 miljoen mensen.

Eťn op de acht Nederlanders is onder behandeling of onder controle van een arts vanwege reumatische klachten. In de Nederlandse ziekenhuizen zijn op dit moment zo ongeveer 200 reumatologen werkzaam. En 100 reumaconsulenten." 

De patiŽntenvereniging heeft dus volop werk in een veld waarin de afgelopen jaren ook veel is veranderd. Zoals het op 'de schop gaan' van de ziektekostenverzekering. Souer: "Onze leden verwachten van ons als bestuur dat wij zoveel als in onze mogelijkheden ligt doorgaan op de ingeslagen weg, zoals het organiseren van interessante lezingen, thema≠avonden, inloopochtenden, groepsoefentherapie, Nordic walking, Slender you, yoga, contactmiddagen, elke drie maanden een contactblad met nieuwtjes uit reumaland, kerstdiner, dagje uit nieuwjaarsreceptie, High Tea, dit is een kleine greep uit de vele activiteiten die wij als reumapatiŽntenvereniging organiseren. 

Ook is de vereniging aangesloten bij belangenverenigingen, werkgroepen, en raden in Zoetermeer en volgt het bestuur regelmatig cursussen ten behoeve van de vereniging." 

De voorzitter ziet de vereniging dan, ook groeien en bloeien. "Wij kunnen onze stem laten horen, informatie over bijvoorbeeld nieuwe behandelingen en medicijnen doorgeven, maar ook en vooral zijn wij er, om een plek te blijven bieden waar wij elkaar kunnen blijven ontmoeten. De wens van, het bestuur is dat in de toekomst nog meer reumapatiŽnten de weg naar onze vereniging kunnen vinden en dat krachtige nieuwe bestuursleden zich zullen aanmelden om het werk van ons voor te zetten." 

(bron: Weekend zaterdag 26 mei 2007)

                 bekijk hier de foto's             

Meer verslagen                   TOP