Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Is schade ten gevolge van reuma te herstellen?

De afgelopen tien jaar is er veel verbeterd in de zorg voor mensen met reumatoïde artritis (RA). Door betere behandelingen ziet Renée Allaart patiënten opbloeien. Bij steeds meer mensen raakt de ziekte daadwerkelijk op de achtergrond of komt zelfs tot stil­stand. "Juist in tijden van positieve ontwikkelingen is het belang­rijk om kritisch te blijven en oude standpunten te toetsen. Zeven jaar geleden ontdekten onderzoekers dat de botschade door RA kan herstellen. Een van de vragen waarop ik nu het antwoord wil weten luidt: is kraakbeenschade blijvend of is ook daar herstel mogelijk door tijdig ingrijpen?"

Binnen de reumatologie is altijd gedacht dat schade aan het kraakbeen onherstelbaar is. Kraakbeen groeit niet meer aan. Maar is dat wel zo? Dat vraagt doctor Renée Allaart zich af. Zij is werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum. Haar talent: vraagtekens zetten bij ogenschijnlijke vanzelfsprekend¬heden en aannames over reuma.

Over wat voor schade hebben we het?
"Bij RA hebben we te maken met twee soorten schade aan het gewricht: schade aan het bot zelf en schade aan het kraakbeen. Schade aan het bot is op röntgenfoto's te zien als erosie. Als het kraakbeen is beschadigd, zien we een versmalling van de gewrichtsspleet. In ons onderzoek staat schade door RA aan het kraakbeen centraal."

Bij wie onderzoekt u dat?
"We gebruiken de gegevens die gedurende zes jaar zijn verzameld van ruim vijfhonderd patiënten. Deze gegevens bevatten informa­tie over het verloop van de ziekteactiviteit, het medicijngebruik en röntgenfoto's. De patiënten hebben een ernstige vorm van RA die korter dan twee jaar bestaat. Deze patiënten lopen het risico om snel achteruit te gaan met een zeer hoge kans op invaliditeit. Hun behandeling was daarom gericht op het onderdrukken van de ziekteactiviteit. Met de meesten is het wonderbaarlijk goed gegaan. Bij ongeveer 45 procent is er geen aantoonbare ziekteac­tiviteit. Tussen de 10 en de 18 procent van alle patiënten kan zelfs de medicijnen laten staan."

Waar gaat u naar kijken?
"Vier artsen gaan onafhankelijk van elkaar de röntgenfoto's bekijken die door de jaren heen zijn gemaakt. We willen weten of er kraakbeenherstel optreedt als de ziekte zo goed onder controle is. Het gaat om kleine veranderingen die moeilijk te zien zijn, daarom passen we een soort `meeste stemmen gelden-regel' toe voordat we vinden of een verandering echt op herstel duidt of


niet. Zo ja, waarmee hangt dat herstel dan samen? Krijgt herstel een kans als er langdurig geen ziekteactiviteit is of gaat het er vooral om de ziekte in een vroeg stadium onder controle te krijgen? Is herstel mogelijk door algehele onderdrukking van de ontstekingen of moeten we ontstekingen per gewricht aanpak­ken? En welke rol spelen bepaalde medicijnen?"

 

              TOP