Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Gemeenten bepleiten verplichte mantelzorg

mantelzorg.png Gemeenten willen strenge eisen gaan stellen aan mensen die langdurige zorg aanvragen. De belangrijkste eis is dat familie en vrienden ook een deel van de zorg op zich nemen.

Wanneer gemeenten geen sancties mogen opleggen bij het ontbreken van mantelzorg, dan kunnen ze de bezuiniging op de AWBZ niet halen.

Dat schrijft de Verenging Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de Tweede Kamer. In zijn plannen om de langdurige zorg te hervormen wil staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) dat zorgbehoevenden eerst hulp vragen aan hun omgeving, maar hij kan dit niet verplicht stellen.

Volgens de VNG is dat vragen om problemen. „Met te vrijblijvende bepalingen over de eigen kracht kunnen gemeenten de veranderingen niet waarmaken”, stelt ze. Dat komt ook doordat gemeenten bij het besteden van de zorggelden niet naar het inkomen mogen kijken. „Gemeenten moeten bewoners van hypotheekvrije huizen soms woningaanpassingen van tienduizenden euro’s blijven geven.”

In totaal wordt jaarlijks meer dan 2,5 miljard bezuinigd bij het overdragen van taken van het Rijk naar de gemeenten. Het liefst willen gemeenten dat ze het geld dat er nog overblijft kunnen gebruiken voor hulp aan de mensen die het ’t hardst nodig hebben. „De bezuinigingen moeten terecht komen waar ze het best gedragen kunnen worden."

Heilloze weg
Deze redenering van de gemeenten doet bij CDA-Kamerlid Keijzer de nekharen overeind staan. „Van Rijn wil dat mensen minstens het ’sociaal gebruikelijke’ door mantelzorgers laten doen. Gaat elke gemeente politie inzetten om te kijken of je genoeg mantelzorg regelt? Krijg je op het platteland strengere eisen dan in de stad, omdat daar meer saamhorigheid verondersteld wordt? Een heilloze weg.”

Bron: Telegraaf.nl

 

 

Meer nieuws                   TOP