Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Nieuwe WMO: gemeente bepaalt wie zorg krijgt

Vanaf 1 januari 2015 moet de nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in werking treden. De zorg voor ouderen en gehandicapten wordt dan overgedragen aan de gemeenten, die voortaan beslissen wie er wel of geen thuiszorg krijgt.
Het voorstel van staatssecretaris Van Rijn moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar de gemeenten bereiden zich alvast voor. Dat deze overgang samengaat met veel vragen en zorgen, is duidelijk. Maar wat betekent de nieuwe WMO voor jouw gemeente?

Het uitgangspunt van de nieuwe WMO is 'zelfvoorziening': wat kan je zelf nog doen, en waar heb je hulp bij nodig? De overheid wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, zodat de druk op zorginstellingen vermindert. Waar wel hulp nodig is, bepaalt de gemeente of, en voor hoeveel hulp iemand krijgt. Bewoners van gemeenten kunnen dus niet meer zomaar thuiszorg aanvragen, maar worden door de gemeente gescreend. Dit wordt maatwerkvoorziening genoemd: de zorg wordt aangepast op wat je kan en niet kan. Dat betekent dat de gemeente ook een beroep doet op de omgeving: als vrienden of familie een handje kunnen helpen, hoeft de gemeente dat niet te doen.

Centraal
Voorheen werd de hulp voor ouderen en gehandicapten geregeld door de centrale overheid. Onder de WMO vallen onder anderen aanpassingen aan woningen, zoals een traplift, huishoudelijke verzorging en bestrijding van huiselijk geweld. Dat deze zorg nu onder de gemeente valt, heeft volgens de overheid zo zijn voordelen. De gemeente heeft veel beter contact met lokale hulpverleners (zoals de wijkverpleegster), waardoor zij veel beter weet welke hulp er nodig is. Ook zorgt de nieuwe WMO voor meer zelfstandigheid onder ouderen; op deze manier heb je niet meer elke dag zes verschillende zorgverleners over de vloer.

Bezuinigingen
Terwijl de gemeenten druk bezig zijn met de voorbereidingen op 2015, is er veel onduidelijkheid over invulling en kosten van de nieuwe WMO. Het grootste nadeel is de bezuinigingen waar de gemeenten mee te maken hebben. Het doel van de nieuwe WMO is dat er de komende jaren veertig procent wordt gekort op de zorg, maar ook de gemeenten moeten steeds meer beknibbelen. Dit zorgt ervoor dat zij strenger moeten controleren wanneer een patiënt om hulp vraagt, maar ook dat zij in de knel komen met al ingediende aanvragen voor 2015; de gemeenten moeten deze zorg gaan leveren, met veel minder geld. Het Kabinet heeft aangegeven dat zij in 2015 nog bij springt als de gemeenten tekort komen.


Bron dichtbij

 

Meer nieuws                   TOP