Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Voorspellen of iemand reuma krijgt mogelijk via 'voorspelmodel' van Reade

Amsterdam, 29 november 2012 - Het Amsterdamse Jan van Breemen Research Institute | Reade heeft als eerste een model ontwikkeld dat de kans op reumatoïde artritis voorspelt.

Reumatoïde artritis (RA), ook wel chronisch gewrichtsreuma genoemd, is nog niet te voorkomen of te genezen. RA is een auto-immuunziekte waarbij meerdere gewrichten ontstoken raken. Vroegtijdig starten met medicijnen kan schade aan de gewrichten voorkomen.

Uit eerder onderzoek van Reade is bekend geworden dat de helft van de mensen die gewrichtsreuma ontwikkelen, al gemiddeld 5 jaar voor het begin van de klachten sporen van reuma in het bloed hebben. Daaruit volgt dat mensen met deze sporen van reuma (reuma-antistoffen) een verhoogde kans hebben om later ook gewrichtsreuma te krijgen. Onderzoeksleider reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg: “Het was echter nog niet te voorspellen hoe groot de kans was om RA te ontwikkelen. Daarom is het preventieonderzoek in 2003 opgezet om een voorspelmodel te ontwikkelen met financiële steun van het Reumafonds en ZonMw.”

Preventieonderzoek
In het preventieonderzoek werden 375 mensen die geen RA hebben maar wel reuma-antistoffen in hun bloed over een langere periode (vijf jaar) gevolgd door arts-onderzoeker Lotte van de Stadt. Het blijkt dat ruim 30% van de mensen met antistoffen uiteindelijk RA ontwikkelt en dat het vrij goed te voorspellen valt wie dit zullen zijn. De soort en hoeveelheid van de antistof en een aantal klinische kenmerken, bijvoorbeeld het hebben van een eerstegraads familielid met RA, blijken samen voorspellend voor het krijgen van RA.

Door het toekennen van punten aan elk kenmerk, kan voor iedere persoon een risicoscore worden berekend. Aan de hand van deze score kunnen alle personen worden ingedeeld in risicogroepen. Zo ontstaat een voorspelmodel. Mensen met een laag risico hebben 10% kans om binnen een periode van vijf jaar RA te ontwikkelen; mensen met een gemiddeld risico hebben daar 45% kans op; en, mensen met een hoog risico lopen 80% kans op het krijgen van RA (zie figuur 1).
De volgende stap in dit onderzoek is het bevestigen van de waarde van het voorspelmodel in vergelijkbare groepen patiënten. Daarnaast onderzoekt Reade of reumatoïde artritis ook te voorkomen is door aan personen met een hoog risico op RA preventief medicijnen te geven. Tot nog toe worden mensen pas met reumamedicijnen behandeld als er door de reumatoloog RA wordt vastgesteld. Eerder ingrijpen wordt wellicht mogelijk door dit onderzoek, waarmee uiteindelijk reumatoïde artritis voorkomen zou kunnen worden.

bron: ziekenhuisamstelland.nl

              TOP