Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Misverstanden Atrose

Als paracetamol niet meer voldoende is

nsaid.jpg

Slijtagereuma is een onjuiste benaming voor artrose. Het begrip "versleten" geeft een verkeerd beeld van wat artrose werkelijk is: artrose is een reumatische ziekte.
Artrose is geen ouderdomsziekte. Artrose is niet aan leeftijd gebonden; ook jonge mensen kunnen artrose krijgen (ouderdom is wel een risicofactor om artrose te krijgen).
Het is niet juist dat aan artrose niets gedaan kan worden. Artrose kan niet worden genezen maar kan wel worden behandeld, waardoor de klachten kunnen verminderen (door bv fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, ontspanningsoefeningen, gezonde voeding, kuren, alternatieve behandelmethoden, enz.).
Het "ontzien"' van de gewrichten door weinig of niet te bewegen is fout. Beweging is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden: de gewrichten mogen hierbij niet te zwaar worden belast.
" Gelukkig heeft u geen reuma". Deze inhoudelijke en psychologisch foute opmerking wordt helaas nog te vaak door reumatologen gebruikt.
Artrose is wel een vorm van reuma en is ook chronisch. Artrose wordt dan vergeleken met artritis (chronische gewrichtsontsteking).

Bron:ReumaNederland

Meer nieuws                   TOP