Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Verhoging eigen risico treft zieken en gehandicapten het hardst

De verhoging van het eigen risico in 2013 treft chronisch zieken en gehandicapten het hardst. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Ni-bud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad.

De stijging van het eigen risico leidt bij chronisch zieken en gehandicapten tot een koopkrachtverlies van gemiddeld 10 euro per maand. Tegen 5 euro per maand voor de gemiddelde Nederlander.

De verhoging van het eigen risico naar 350 euro treft chronisch zieken en gehandicapten met een bijstandsuitkering relatief het hardst. Zij hebben namelijk ook al te maken met een verlaging van hun uitkering. Voor een paar in de bijstand loopt het koopkrachtverlies in 2013 op tot -2%, te weten: 34 euro per maand.

Ook de alleenstaande Wajongers gaan er flink op achteruit: -1,5%, per maand is dat 19 euro.

Daarnaast worden ook chronisch zieken boven de 65 jaar flink getroffen.

Mensen met een aanvullend pensioen tussen de 5.000 en 10.000 euro verliezen tussen de 1,2 en 3,2% aan koopkracht. Ouderen met aanvullende pensioenen worden in 2013 hoe dan ook getroffen door een forse koop-krachtdaling, maar voor chronisch zieken is die nog hoger.

De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) maakt zich zorgen dat de kosten voor veel chronisch zieken nog steeds oplopen. Het basispakket van de zorgverzekering wordt kleiner, het eigen risico stijgt en ondanks dat stijgt ook de ziektekostenpremie. De CG-Raad roept de Kamer op een aantal maatregelen uit het Lenteakkoord te verzachten, zoals invoering van liggeld en de verhoging van het eigen risico. Daarnaast wil de raad dat het komend kabinet een inkomensafhankelijk maximum instelt voor alle betalingen die mensen kwijt zijn aan zorg en voorzieningen. Dat voorkomt dat de zorg onbetaalbaar wordt voor chronisch zieken en gehandicapten.

Bron: In Beweging

 




              TOP