Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Groot Nederlands onderzoek naar betere controle reuma

Binnenkort start een Nederlandse studie waarin de kosteneffectiviteit en doeltreffendheid wordt onderzocht van de HandScan, een optisch apparaat waarmee het verloop van reumatoïde artritis mogelijk beter kan worden gevolgd. De studie zal worden uitgevoerd onder leiding van het UMC Utrecht in samenwerking met vier algemene ziekenhuizen in dezelfde regio. 

Met deHandScan kunnen artsen met behulp van rood en infrarood licht gewrichtsontstekingen in de handen van reumapatiënten zien. De HandScan is ontwikkeld door het bedrijf Hemics BV, een spin-off van Philips. De studie wordt financieel ondersteund door het Reumafonds en door het topsectorenbeleid via een LSH Impuls subsidie (TKI toeslag) van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie voor de Life Sciences and Health (TKI LSH).

 In een vorige studie in het UMC Utrecht liet een prototype van de HandScan al betere prestaties zien bij de diagnose van gewrichtsontsteking in vergelijking met klinisch onderzoek. Dit suggereert dat de HandScan ook een betere methode zou kunnen zijn voor het volgen van het verloop van reuma bij patiënten. De resultaten van het huidige onderzoek moeten uitwijzen of dit inderdaad het geval is.

 Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat frequente controle en snelle aanpassing van de medicatie waar nodig (zogenaamde ‘tight control’) in de eerste periode na diagnose van reuma het risico op onomkeerbare weefselschade sterk vermindert. Echter, de uitvoering van tight control in de praktijk is gecompliceerd omdat de huidige meetmethoden duur, arbeidsintensief en/of subjectief zijn.

 In de studie zullen meer dan honderd patiënten worden gevolgd bij wie kort geleden reumatoïde artritis is vastgesteld. Ziekteactiviteit zal twee jaar lang maandelijks worden gemeten waarbij de behandeling zal worden gebaseerd op de gebruikelijke DAS28-score of op de HandScan meting. Op deze manier kan worden vastgesteld of gebruik van de HandScan een doeltreffende en kosteneffectieve tight control mogelijk kan maken.

 Prof. dr. Jaap van Laar, hoofd van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het UMC Utrecht: ‘We kijken er naar uit om deze nieuwe technologie in een tight control setting te evalueren. Optische beeldvorming heeft wellicht het potentieel om grootschalige toepassing van tight control praktisch mogelijk te maken, ook in drukke reumatologie praktijken.’

 Dr. Ingrid Lether, Manager Onderzoek en Innovatie bij het Reumafonds zegt: ‘Het is wereldwijd de eerste keer dat deze nieuwe en in Nederland ontwikkelde technologie geëvalueerd wordt in een tight control setting. Wij helpen graag, want het heeft de potentie om het leven van reumapatiënten, in Nederland en daarbuiten, positief te beïnvloeden.’

Dr. Wouter Rensen, Hemics’ VP Clinical Application, reageert: ‘UMC Utrecht heeft onze technologie al in een vroeg stadium geëvalueerd en we zijn erg enthousiast om verder samen te werken met zo'n vooruitstrevend ziekenhuis, dit keer om het nut van de HandScan vast te stellen bij de toepassing van tight control in de klinische praktijk. De betrokkenheid van vier perifere samenwerkende ziekenhuizen kan bovendien het nut aantonen in de dagelijkse praktijk van een algemeen ziekenhuis. Ook zijn we erg blij met de betrokkenheid en steun van het Reumafonds dat staat voor de belangen van patiënten met artritis. We hopen dat onze technologie een verschil kan maken in het leven van veel reumapatiënten.’

 Op dit moment is er geen medische apparatuur beschikbaar voor niet-invasieve optische beeldvorming die de reumatoloog ondersteunt bij de beoordeling en monitoring van gewrichtsontsteking bij reuma. De scanner die nu in ontwikkeling is meet de bloedstroom in 22 gewrichten van de handen en polsen met behulp van diffuse optische transmissie, in combinatie met een gepatenteerde bloedstroom modulatiemethode. Deze optische technologie is veilig voor de patiënt en de HandScan zal, na toekenning van CE-markering, naar verwachting medio 2014 voor klinisch gebruik beschikbaar komen.

Bron: linkmagazine.nl

 

 

 

Meer nieuws                   TOP