Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Helpen cholesterolverlagers reuma te voorkomen?

Reumatoloog en onderzoeker dr. Dirkjan van Schaardenburg van Reade in Amsterdam begint binnenkort met een opmerkelijk onderzoek. Hij gaat testen of het mogelijk is om reumatoide artritis te voorkomen door mensen met beginnende gewrichtsklachten te behandelen met cholesterolverlagende
 medicijnen. Van Schaardenburg zoekt nog deelnemers voor het onderzoek.

 Dr. Dirkjan van Schaardenburg'Het is geweldig spannend om te kijken of het met simpele maatregelen, waaronder deze medicijnen, mogelijk is om het ontstaan van een ernstige ziekte als reumatoide artritis (RA) te voorkomen. Zelfs al zou het maar bij een klein deel van de mensen helpen, is dat al erg de moeite waard', zegt dr. Van Schaardenburg enthousiast. Het Reumafonds financiert zijn onderzoek.

 Ontstekingsremmend effect cholesterolverlagers
 Het viel de onderzoeker op dat er in grote bevolkingsonderzoeken een verband werd gevonden tussen het gebruik van cholesterolverlagers (zogeheten statines) en het minder voorkomen van RA. Het vermoeden bestaat dat dit komt door het ontstekingsremmende effect van statines, maar of dit klopt wordt de komende jaren getest.

 Geen ontstekingen, wel slecht cholesterol
Van Schaardenburg: 'Reumatologen zien op hun polikliniek regelmatig mensen met gewrichtsklachten, die bij nader onderzoek (nog) geen reumatoide artritis hebben. Maar, zij hebben soms reuma-antistoffen in hun bloed en lopen daardoor wel een groter risico op het daadwerkelijk ontwikkelen van RA.
 Daarnaast is bekend dat de verhouding tussen goed en slecht cholesterol bij deze groep vaak ontregeld is.'

 Ook familieleden met reuma-antistoffen
 'De groep mensen die we in de kliniek zien, gaan we vragen of ze willen meewerken aan het onderzoek', vervolgt dr. van Schaardenburg. 'Daarnaast testen wij op verzoek van mensen met reuma soms hun familieleden op reuma-antistoffen, omdat zij een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van  RA. Ook die familieleden vragen wij, als ze inderdaad reuma-antistoffen hebben, om mee te doen aan het onderzoek. Maar wij zijn ook heel blij met deelnemers die zichzelf aanmelden als ze denken dat ze tot de onderzoeksgroep behoren.'

 Voorkomen beter dan genezen
 Ook al is de behandeling van reumatoide artritis sterk verbeterd in de afgelopen jaren, toch hebben veel mensen bij de diagnose al schade aan hun gewrichten. Daarom wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar manieren om reuma te voorkomen. Een succesvolle uitkomst van deze studie kan een grote  invloed hebben op het verminderen van het aantal mensen dat reumatoide artritis krijgt. Natuurlijk is het ook verstandig om een te hoog cholesterol te voorkomen. Dat beaamt ook dr. van Schaardenburg: 'Dat kan het beste door veel te bewegen, een klein beetje alcohol te drinken en niet te roken.
 En door gezond te eten.'

 Meedoen?
 Heeft u gewrichtsklachten en weet u dat u reuma-antistoffen in het bloed heeft. Of heeft u een direct familielid met reumatoide artritis? Dan kunt u zich aanmelden voor het onderzoek. Dat kan bij arts-onderzoeker Samina Turk via [email protected].

 Sommige medicijnen gaan niet samen met cholesterolverlagers, waardoor u niet kunt meedoen. Vermeld in uw e-mail welke medicijnen u gebruikt.

bron: www.nieuwsbank.nl/

 

 

Meer nieuws                   TOP