Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Alcohol verkleint de kans op reuma

Het drinken van alcohol lijkt de kans op het krijgen van reumatoïde artritis (RA) te verkleinen. Dat is een eerste conclusie uit een nog lopend onderzoek van Reade, ontstaan uit een fusie tussen Revalidatiecentrum Amsterdam en het Jan van Breemeninstituut.

In het onderzoek worden vierhonderd mensen zonder RA, maar met een verhoogd risico op het krijgen ervan gedurende vijf jaar gevolgd. Zij hebben wel gewrichtsklachten en afwijkende bloedwaardes (antistoffen) passend bij reuma, maar geen reuma. Bij een derde ontstaat na een jaar reuma.

Het onderzoek richt zich op de vroegste fase van reuma om zo te komen tot een betere voorspelling en behandeling van deze volksziekte. In dit voorspelmodel wordt bijvoorbeeld gekeken naar de factoren roken, drinken van alcohol en erfelijkheid.

Opvallend resultaat van het onderzoek is dat de groep mensen die geen reuma krijgt, gemiddeld meer alcohol drinkt dan de groep die de ziekte wel krijgt.

De onderzoekers denken dat het effect van alcoholconsumptie komt door een specifieke onderdrukking van het afweersysteem dat de ontstekingen bij reuma teweegbrengt.

Een dergelijk verband was al eerder gevonden bij patiënten die al bekend waren met reuma, maar daarbij was het onzeker of een lagere alcoholconsumptie de oorzaak, dan wel het gevolg was van de ziekte.

Op basis van de voorlopige resultaten stellen de wetenschappers dat hiermee voor het eerst is aangetoond dat alcoholconsumptie het risico op het ontstaan van reuma verkleint. Het effect treedt al op bij enkele glazen per week en neemt niet toe bij grotere hoeveelheden.

Eventueel verschillende effecten van verschillende soorten alcoholhoudende dranken zijn niet onderzocht.

Reumatoïde Artritis, ook wel chronisch gewrichtsreuma genoemd, is een aandoening waarbij er meerdere gewrichten ontstoken raken. De ontsteking ontstaat doordat het eigen afweersysteem de gewrichten aanvalt (auto-immuunziekte). RA is nog niet te voorkomen of te genezen.

Bron: Reade

 

              TOP