Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Valpreventie

Fit en zelfstandig blijven? Voorkom valongevallen!

De laatste jaren neemt het aantal val­ongevallen toe. Met name bij ouderen die zelfstandig thuis wonen, zien we een stijging. Voor hen kan vallen erg vervelende gevolgen hebben. Gezien de verdere vergrijzing, is de verwachting dat val­ongevallen en letsels de komende jaren nog verder toenemen.
"Met name bij valongevallen geldt het aloude gezegde: voorkomen is beter dan genezen." Aan het woord is verpleegkundig specialist geriatrie Angelique de Zwart van het LangeLand: "Vallen kan ernstige breuken of andere letsels tot gevolg hebben. Maar ook zonder letsel kan een val leiden tot angst, vermijden van activiteiten en eenzaamheid. Samen zorgt dat voor een algehele achteruitgang in het functioneren."

Uitbreiding Valpoli
Om dat te vermijden, zet het Langeland Ziekenhuis vooral in op het voorkomen van vallen. Recent is het team uitgebreid met geriater De Kaste, waardoor er meer plekken beschikbaar zijn op de Valpoli. Deze specialistische polikliniek is vooral bedoeld voor minder mobiele ouderen. Of ouderen die de afgelopen jaren enkele keren zijn gevallen. Het risico om nog vaker te vallen wordt daardoor groter. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aanpakken van de achterliggende risicofactoren het valrisico sterk verlaagt.

Valrisico analyse
Om alle risicofactoren goed in kaart te brengen, vindt er een valrisico analyse plaats. Verdeeld over twee dagdelen wordt de patiënt uitgebreid onderzocht. Op de eerste dag ziet de geriater de patiënt. Deze voert een uitgebreide anamnese uit, gevolgd door een lichamelijk onderzoek, ECG en diverse cognitieve tests. De geriater bespreekt ook welke medicatie er wordt gebruikt.
Op de tweede dag neemt de fysiotherapeut de patiënt over. Deze bekijkt hoe mobiel iemand nog is en wat er voor verbeteringen mogelijk zijn. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek, wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld, gericht op het verkleinen van de valrisico's. Dit kan bestaan uit oefeningen die de conditie verbeteren, aanpassingen in medicatie of praktisch advies over hulpmiddelen en veiligheid in huis.

Fit en zelfstandig
Met de Valpoli hoopt het team geriatrie een belangrijke bijdrage te leveren aan het welzijn van ouderen. Angelique de Zwart: "We willen ouderen helpen om langer fit en zelfstandig te blijven, zodat zij een gelukkiger leven kunnen leiden. Als lezers zich zorgen maken over hun conditie of het risico op valongelukken, dan kunnen zij dit bespreken met de huisarts. Deze kan de risico's verder in kaart brengen en zo nodig naar ons doorverwijzen. Wij helpen u graag verder."

Drie tips om vallen te voorkomen

  • Goede conditie
    Met een goede conditie voelt u zich lichamelijk en ook geestelijk fitter. Door genoeg te bewegen blijft u in conditie en houdt u uw spieren sterk. Dat kan bijvoorbeeld al door dagelijks een half uur te wandelen. Hierdoor kunt u langer zelfstandig blijven en zelf activiteiten ondernemen. Met een goede conditie verkleint u ook de kans op valongevallen.
  • Losliggende matjes, tapijten of snoeren zijn allemaal risicofactoren voor vallen. Zorg dat er zo min mogelijk op de vloer ligt waar u over kunt vallen of zorg dat het goed vast ligt. Antislip-matjes op gladde oppervlakken, zoals in de douche, zijn juist wel aan te raden.
  • Goed schoeisel
    Draag altijd goed schoeisel waar u stevig op staat. Een goede, platte zool met voldoende grip helpt u een goede balans te houden en vallen te voorkomen. Zorg daarnaast goed voor uw voeten en bespreek problemen als eeltknobbels, ingegroeide nagels of wonden met uw huisarts.

bron: InfoLand

Meer nieuws                   TOP