Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Veranderingen binnen de AWBZ: kijk wat u zelf al kan doen!

De regels met betrekking tot de AWBZ zijn aangescherpt. De functie ondersteunende en activerende begeleiding (OB/AB) verdwijnen per 1 januari 2010. Vanaf dan bestaat er alleen nog maar de functie Begeleiding.

Als u al een indicatie van het CIZ had waarin ondersteunende- of activerende begeleiding stond vermeld, dan heeft u in de afgelopen periode een brief van het CIZ ontvangen of ontvangt u die binnenkort. In deze brief wordt gevraagd of u een nieuwe indicatie van het CIZ wil (in verband met de veranderingen).

Reageren op de brief van het CIZ

Het is belangrijk om op korte termijn te reageren op deze brief. U kunt op het antwoordformulier aangeven of u een nieuwe indicatie van het CIZ wil. Wanneer u niet reageert, vervalt uw recht op een indicatie Begeleiding vanuit het CIZ.

Wanneer blijkt dat uw nieuwe indicatie lager uitvalt dan voorheen, dan is er sprake van geheel of gedeeltelijk verlies van AWBZ begeleiding.

Geheel of gedeeltelijk verlies van begeleiding AWBZ: MEE helpt

Wanneer u een nieuwe indicatie heeft aangevraagd, ontvangt u van het CIZ opnieuw een brief. Staat er in deze brief dat u geen of minder recht heeft op begeleiding vanuit de AWBZ, terwijl u deze begeleiding tot nu toe wel heeft gehad? Dan kan MEE u helpen bij de veranderingen waarmee u te maken krijgt. MEE is bereikbaar op werkdagen van 09:00 - 17:00 uur op telefoonnummer 0900 - 9998888 (lokaal tarief) of kijk op www.meenederland voor de MEE-vestiging bij u in de buurt. Wilt u hulp van MEE dan moet u zich vóór 31 december 2009 bij hen aanmelden.

Wat doet MEE voor u?

Samen met een consulent van MEE gaat u op zoek naar een goede oplossing. De consulent verkent met u in hoeverre u zelfstandig kunt functioneren. Ook wordt met u gekeken of u de ondersteuning zelf kunt organiseren. U brengt met de consulent uw netwerk in kaart. Dat zijn uw familieleden, vrienden, buurtgenoten en vrijwilligers. Met de consulent kijkt u hoe uw netwerk kan worden vergroot. Ook helpt de consulent zoeken naar de voorzieningen bij u in de buurt, zoals buurthuizen en verenigingen. Als u een beeld heeft van wat er mogelijk is in uw omgeving, dan zorgt de consulent er samen met u voor dat u er terecht kunt.

Uw gegevens voor de gemeente

Wanneer u geen of minder begeleiding krijgt, ontvangt u van het CIZ nog een brief. In deze brief vraagt het CIZ of zij uw persoonlijke gegevens door mogen geven aan uw gemeente. Het is in uw eigen belang dat u hier toestemming voor geeft. Uw gemeente krijgt zo een goed beeld van het aantal mensen dat geen of minder begeleiding krijgt. Op basis van deze informatie kan de gemeente nagaan of de ondersteuning die al geboden wordt voldoende is of dat die moet worden uitgebreid.

Als de gemeente geen informatie krijgt, gebeurt er waarschijnlijk niets.

Wanneer bent u aan de beurt?

Wanneer u nog geen brief heeft gekregen van het CIZ kunt u op de website van het CIZ, http://www.ciz.nl/sf.mcgi?5503, kunt u nagaan wanneer uw postcodegebied aan de beurt is.

Vragen?

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Informatie en Klachtopvang (I&K) van Zorgbelang Zuid-Holland, telefoon: 0900 243 70 70 (€ 0,10 per minuut).

Bron: Zorgbelang Zuid-Holland

              TOP