Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Laagdrempelig

door Patrick van Weerdenburg

Uit de vele mails op de vraag waar u met uw rolstoel of rollator de fijnste drempelloze vakantie heeft gevierd, blijkt dat er met name in ons land nog vele horden te nemen zijn. Sinds jaar en dag wordt het volgens veel reacties afgedaan met: ‘moeten we dat wel doen voor die paar rolstoelers’?

Ondanks de tomeloze inzet van o.a. gehandicaptenorganisaties wordt er nog steeds onvoldoende aandacht besteed aan ‘integrale toegankelijkheid’, schrijft mevrouw Dédé Siemons uit Hilversum. „Het schijnt nog niet echt tussen de oren te zitten, dat ook veel ouderen met heup- of knieproblemen moeite hebben met treden."

"Ook bij het instappen van de bus, de tram en de trein. En hebt u wel eens gezien hoe mama’s of papa’s worstelen om met een kinder- of wandelwagen de trein in te komen? In veel openbare rolstoeltoiletten staat de extra beschikbare ruimte vaak volgepakt met schoonmaakartikelen of andere zaken. Of is de deur op slot en weet niemand van het aanwezige personeel waar de sleutel is.”

Ook Jacob Oosterkamp op Ameland onderschrijft dat er veel te weinig echt aangepaste accommodaties zijn: „Ook helaas bij ons op Ameland. Maar sinds 30 april hebben wij de deuren mogen openen van onze eigen nieuwe aangepaste vakantieaccommodatie in een oude boerderij."

"De hele begane grond is gemaakt volgens ITS-normering en alle sanitair is aangepast en voorzien van alarm, mocht men ten val komen. Er zijn hoog/laag-bedden aanwezig, evenals in hoogte verstelbare keukens. Een tillift en po/douchestoel is in bezit en kan worden uitgeleend. We hebben ondertussen al enkele tevreden gasten mogen ontvangen”, schrijft Jacob trots (www.deziltewind.nl ).

Volgens Roger Daal , dwarslaesiepatiënt, is het vaak een gok of accommodaties die aangeprezen worden als ‘aangepast’ daadwerkelijk voor iedere gehandicapte toegankelijk is. „Het is ook heel moeilijk om een locatie te creëren die voor zo’n brede doelgroep toegankelijk is. Zeker als je zelf niet tot deze doelgroep behoort”, mailt hij.

„Toch lukt het sommige mensen zo’n locatie te creëren en ook nog de sfeer te behouden van het gebouw. Zoals wij hebben ontdekt in het dorpje Joncy in de Bourgogne. Maison d’Amis is een oude koeienstal waarvan de benedenverdieping toegankelijk is gemaakt voor rolstoelgebruik. Marion en Nico zijn veel verder gegaan dan alleen toegankelijkheid.

Ze hebben door te vragen, informatie inwinnen en inlevingsvermogen een appartement gecreëerd dat voor vrijwel iedere gehandicapte z’n thuissituatie benadert of misschien wel overtreft. Dit is gedaan zonder dat de locatie een klinisch uiterlijk kreeg. Sfeervol, gezellig, mooie omgeving en super goed aangepast. Ik ben als ’rolstoeler’ op veel bestemmingen geweest samen met mijn gezin. Als ik Maison d’Amis een cijfer mag geven, dan is het een dikke 10.” (www.maisondamis.nl )

Arjan van der Pijl uit Den Haag is behept met een hoge incomplete dwarslaesie. „Twee jaar geleden zijn we met ons gezin en vrienden wezen varen in Friesland op een aangepast motorschip: het schip is perfect en we hebben een fantastische vakantie gehad. Ik kan het van harte aanbevelen.” (www.varenmethandicap.nl/ARON.html )

Met veel plezier wil Trudy Kramer Maison L’Avenir aanbevelen in Lapalisse (Auvergne - Frankrijk). „Deze accommodatie is niet alleen echt rolstoelvriendelijk, maar er is ook nog ruimte voor verzorging zodat de mantelzorger/partner ook een keer echt vakantie heeft. Mijn schoonouders hebben hier twee geweldige vakanties gehad. Mijn schoonvader omdat hij een week alle zorg uit handen kon geven en mijn schoonmoeder omdat ze echt vertroeteld werd. Een aanrader dus.” (www.vakantieopmaat.com/index.htm )

De allerbeste ervaring heeft Dr. Gert Jan Mulder opgedaan in kamer 5 van Hotel des Indes in Den Haag. „De ruime kamer heeft twee grote badkamers waarvan één totaal geschikt is voor rolstoelers. Het is zelfs voorzien van een verrijdbare Etac douche/wc stoel!”, mailt hij: „Een andere paradijs is Farmland Urugugua in Uruguay.” (www.uruguayfarm.com )

T. Wenneker tenslotte schrijft „zelf geen rolstoeleigenaar te zijn. Maar ik weet wel een heel mooie plek voor mensen met een handicap: Camping International in Castellane, Haute Provence in Zuid Frankrijk. Op deze camping, waar wij altijd naar toegaan, is niet zolang geleden een aantal nieuwe huisjes waarvan er een rolstoelvriendelijk is. De oprit naar de veranda is verbreed en het huis zelf is ook helemaal aangepast. Het campingterrein is goed begaanbaar met een rolstoel en bij het restaurant is een oprit naast het trapje! Ik kan het zeker aanraden.”

[email protected]

Jos van Noord geniet momenteel van een vakantie. Patrick van Weerdenburg neemt zo lang de rubriek CHECKPOINT van hem over.

Bron: Telegraaf.nl

 

              TOP