Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Veranderingen in de zorg

Nieuwsbericht | 02-12-2010

Hieronder ziet u de belangrijkste veranderingen die van toepassing zijn op onze leden. Voor een volledig overzicht zie http://veranderingenindezorg.nl/zorg/veranderingen.html

Fysiotherapie

Bent u 18 jaar of ouder, dan komen de eerste twaalf fysiotherapie-behandelingen bij een chronische aandoening voor eigen rekening.
(Dat waren eerder negen behandelingen.) Vanaf de dertiende behandeling worden de kosten vergoed.

Het is mogelijk dat de zorgverzekeraars hun aanvullende verzekeringen gaan aanpassen. Kijk daarom naar het aanbod van uw zorgverzekeraar als u zich aanvullend wilt verzekeren voor fysiotherapie. Ook kunt u kijken naar andere zorgverzekeraars met een aanvullende verzekering.

Kijk op www.kiesbeter.nl voor alle vergoedingsmogelijkheden via de basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Ook in de nieuwe polis die u van uw zorgverzekeraar ontvangt, vindt u informatie over de wijzigingen in de zorgverzekering.

Eigen risico

Het verplicht eigen risico wordt aangepast en gaat van €165 naar €170. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar.
Maakt u uw hele eigen risico vol, dan bent u, vergeleken met afgelopen jaar, 5 euro duurder uit. Daar staat tegenover dat ook de compensatie voor het eigen risico omhoog gaat. Heeft u recht op compensatie, dan krijgt u daar automatisch bericht over.

In de nieuwe polis die u van uw zorgverzekeraar ontvangt vindt u informatie over de andere wijzigingen in de zorgverzekering.


Loophulpmiddelen

De rollator, looprekken, krukken en dergelijke blijven, in tegenstelling tot eerdere berichten, in het basispakket van de zorgverzekering. Dit heeft de Tweede Kamer besloten.

Er verandert dus niets in de afspraken die u heeft met uw verzekeraar, als het gaat om de vergoeding van loophulpmiddelen.


Logeren vanuit de AWBZ

Vanaf 1 januari is logeren, of ‘kortdurend verblijf’, voor het eerst als aparte zorgvorm opgenomen in het Besluit zorgaanspraken AWBZ.

Logeren vanuit de AWBZ is niet nieuw. In het afgelopen jaar is het echter noodzakelijk geworden de regels rond deze vorm van zorg duidelijk vast te leggen.

Logeren heeft als doel mantelzorgers te ontlasten. Dit kortdurend verblijf geldt voor mensen met een beperking of aandoening, die voor hun zorg permanent toezicht nodig hebben, met actieve observatie op regelmatige en onregelmatige momenten. Het maakt het mogelijk dat mantelzorgers de AWBZ-zorg in combinatie met permanent toezicht, even uit handen kunnen geven (bijvoorbeeld één of twee weekeinden per maand). Indien er al een indicatie is voor logeren met de functie ‘verblijf tijdelijk’, dan hoeft u niets te doen.

Uitgebreide informatie over de regels rond logeren vindt u op de volgende sites:
Veelgestelde vragen en de antwoorden
De beleidsregels AWBZ
CIZ voor indicatiestelling
BJZ voor indicatiestelling (psychiatrische grondslag)


PGB stop opgeheven

Vanaf 1 januari 2011 kunnen mensen die daarvoor in aanmerking komen, weer een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg aanvragen. De pgb-stop is daarmee opgeheven.

En tegelijkertijd worden maatregelen genomen die leiden tot een meer solide en toekomstvaste pgb-regeling. Deze zijn nodig omdat, bij voortzetting van de huidige groei van de uitgaven, de pgb-regeling financieel onhoudbaar wordt.

Zoals eerder aangekondigd zullen de pgb-tarieven in 2011 met 3% worden verlaagd en niet worden geïndexeerd. Heeft u een persoonsgebonden budget, dan bent u door uw zorgkantoor hier al over geînformeerd. Daarnaast krijgen mensen zonder vaste verblijfplaats en/of schulden vanaf 2011 geen pgb meer. Ook aan nieuwe cliënten met een intensieve zorgvraag wordt, met ingang van het nieuwe jaar, geen pgb meer verstrekt. Het gaat hierbij om cliënten met een verblijfsindicatie die behandeling in een veelal beschermde setting nodig hebben, zoals een specifieke groep jeugdige licht verstandelijk gehandicapten.

Meer informatie vindt u op de volgende website:
Rijksoverheid

 

bron: Ministerie van VWS

              TOP