Welkom bij de
Reumapatiëntenvereniging Zoetermeer e.o.

lettergrootte:   A+ Ao
anbi_t.png


Waarom kraakbeen verdwijnt als je niet beweegt

Het is al lange tijd bekend dat het kraakbeen in je gewrichten verdwijnt als je je gewrichten niet ge­bruikt. Nu is ontrafeld hoe dit komt. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat de groeifactor TGF-beta (Transforming Growth Factor beta) hierin een essentiële rol speelt. In het kraakbeen zit een groot reservoir inactieve TGF-beta eiwitten opgeslagen. Iedere belasting van het kraakbeen activeert korte tijd een beetje van dit deze groeifactor. De vrijko­mende TGF-beta zorgt ervoor dat de cellen in het kraakbeen zich gezond blijven gedragen. Dat is belangrijk, want kraakbeencellen die gebrek hebben aan TGF-beta gaan uiteindelijk hun eigen kraakbeen afbreken en dat leidt tot gewrichtsschade. Onder­zoeker Peter van de Kraan: "voor cellen die het kra­akbeen afbreken, komt bot in de plaats".

Bewegen houdt positieve cyclus in stand
Zolang het gewricht gebruikt wordt, houdt het posi­tieve effect van TGF-beta zichzelf in stand: door de belasting van het gewricht komt TGF-beta vrij dat bijdraagt aan gezonde kraakbeencellen. Cellen die vaker een TGF-beta impuls krijgen, reageren daar vervolgens beter op. Belasting stimuleert weer de aanmaak van meer TGF-beta, dat wordt opgeslagen in het reservoir.

Onderzoeker Peter van de Kraan: "Deze bevinding toont aan op welke manier belasting je kraakbeen gezond houdt en waarom het ook voor je kraakbeen belangrijk is om in beweging te blijven".

Veroudering doorbreekt positieve cyclus
De positieve cyclus waarbij belasting van het ge­wricht meer TGF-beta oplevert dat bijdraagt aan gezonde kraakbeencellen werkt steeds minder goed als mensen ouder worden. Deze ontdekking deden de onderzoekers in hetzelfde onderzoek. Dit kan verklaren waarom veel mensen artrose krijgen op latere leeftijd.

Dit onderzoek is gepubliceerd in Osteoarthritis & Cartilage

Bron: www.reumafonds.nl

 

Meer nieuws                   TOP